Sjarken Geir Ketil er bygd 1976 på Brenne i Saltdal. I dag er det Saltdal Kystlag som forvalter sjarken som er vernet av Riksantikvaren. Herfra er det gitt tilskudd til reparasjon.
Utgangspunkt for reparasjonen var lekkasjer babord på enden av overbygget. Disse skader har vart lenge da de er forsøkt utbedret med aluminiumsplater. Innvendig var også en del av panelet fjernet for utlufting av fukt.
Reparasjonen er i utgangspunktet nokså omgripende da deler av hjørnestaven, bakkplank, dekk, kravell under overbygget og enden av selve overbygget var angrepet av råte.
Bak innredningspanelet var det isoporisolasjon. Dette har nok ført til kondens og dårlig luftsirkulasjon. Mye av spikerslag og panel hadde råteangrep. Under demontering ble det tatt bilder for dokumentasjon til oppbyggingen.
Råteangrepet viste seg til å være mye mer omfattende enn antatt. Bakkplankens øverste del også inne framom styrhus var råten, bakkspantet også.
Skottet til motorrommet i pløyd 1«panel var pillråtten bak innredningspanelet og isopor. Mye av det elektriske anlegget var festet til skottet fra motorrommet og måtte demonteres.
Bjelkeveier i motorrommet bak tanken var angrepet av sopp og råte. Her er det ekstremt trangt og vi måtte finne en løsning for å ta ut tanken uten å også fjerne motoren. Løsningen ble at vi kappet køya på en smart måte uten å ødelegge så mye av innredningen. Vi fikk ut tanken og kappet vekk den råtne bjelkeveien. Spantet bakom var også smittet av råte.
Vi skiftet 2 spant og skøytet inn bjelkevei med lask. Dunnkraften fikk akkurat plass til å bøye bjelkeveien på plass.
Når først tanken var fjernet kontrollerte vi også klinksaumen. De nederste saum er kobber, men merkelig nok er det midtskips 2 rader under vannlinjen som er i galvanisert jern. Av disse var ca halvparten tært. Vi skiftet alle jernsaum under vannlinjen i motorrommet.
Sidene i overbygget var også råteangrepet i endene. Det skyldes nok isolasjonen med isopor som ligger tett bakom innredningspanelet og skaper kondens.
Vi valgte å skråskøyte hver plank med lang lask og omskjøyt og limte med epoxi inn nye plankeender. Kravellen under ble også skjøt i hop med lang limlask. Plankene fikk en smal drivnat, så som opprinnelig.
Sidedekket er utført med hakaplank. Det er ikke brukt nedfelt reim i dekket, derimot ¾ « trenagler gjennom hakaplanken i hver dekksbjelke og bakkplanken for å stoppe drivkreftene. Dekket er av 5/4 « x4« festet med 3« skipsspiker og drevet og natet med kitt. Vi har utført det nye sidedekk akkurat likedan.
Vi har sjekket Kjølspikeren da det var tegn på tæring. Noen spiker var tært av, noen skiftet fra før, noen tært svært tynn og noen var ok. Vi skiftet 90% av spikeren i kjølnaten.
Det er skrapet hele bunnen og løst maling i hvitrekka på dugnad.