Krumstevning som robåt

Oppdraget er å bygge en lettrodd Nordlandsbåt for både en og to personer. Det blir selvfølgelig et kompromiss, hvor jeg legger vekt på at båten er liten nok for en roer. Den må samtidig ha et halvt rom som gjør det mulig  for to å ro med lange seige tak uten å kakke makkeren i ryggen.

Kjølen tilvirkes ut av en toppstokk med margen i midten. Jeg bruker lafteverktøy, medragskniv til å ta ut kjølsporet og bandkniv til å ta fasen på kjølen. Robåter behøver ikke så mye kjølskjær og jeg jeg gi kjølbordet mye legg. Det har selvfølgelig negativ innvirkning på botn strekk. For å kompensere dette høvler jeg kjølen med bue opp i midten, slik at botnbordene kan bli strak.

imgp0598

Her er kjølen og lott samlet, man ser godt buen oppover i kjølen. Til rene robåter gir jeg ekstra lotting framme for å motvirke at båten draes opp i vinden under roing.

imgp0606

Her er botn skutt til. Godt legg er ikke noe ulempe. Linjeføringen i skotten er litt annerledes  ved Krumstevninger, ikke så mye høvlet ned.

imgp0608

Fine bord! Vi båtbyggere er interessert i myke bord.

imgp0648

Felling av innved. I skottene blir det brukt røtter til rong og fotstø. Til spant brukes det krumvokste emner, tykke greinkrok.

imgp0702

Innved med band og esing er på plass.

Snakk om strak botn, rettholtet ligger an på halsen over  mer en en meter. Her vises også godt den «oppspente» kjølen langs kjølsufaret.

Ferdig båt!

IMG_0064

IMG_0055

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s