Motoråttring Julie II

1955

Bindalseidet 1955, nybygd Julie II sjøsatt med båtbyggeren Tormod Vollan ombord. 

Den unge regissøren Toni Richardson og amerikanske eventyreren og forfatteren James Stillman Rockefeller jr. hadde reisedrømmer og fikk båten bygd. Det er en motoråttring, men tilpasset turbruk med hus både framme og atte.  Julie II har en interessant historie da den har seilt på kanalene nedover Europa til Middelhavet på 50- tallet. James ble sammen med tidligere kone til Thor Heyerdahl og skrev bok om turen» med Liv ombord». 

På 60 tallet ble båten inndekket med tanke på å seile over Atlanteren, men dette ble ikke noe av og båten solgt. På tidlig 70-tallet forliste Julie og vraket ble reparert og skjelteret kutte vekk igjen.  På 90 tallet var Julie hjemmehørende i indre Oslofjorden og for ca 10 år siden kom den opp til Nyksund. Etter å ha vært på havets bunn kom den aldri til liv igjen og etter mange år på land var båten egentlig dødsdømt. IMG_1741

Men så kom sønnene til oppdragsgiveren på banen og sammen med tidligere eieren Einar ble det bestemt at Julie skulle berges.

Båten er nå kommet i hus og restaureringen er i gang. Etter mange år på land utsatt for sol, tørke og ferskvann er bordene sprukne, saumen tært og treverk i rekka under maling råten. Men merkelig nok finnes ikke råte nede i skroget og kjølen.

 

Kjølen hadde frostsprenginger bak og vi valgte å sette inn spuns som ble kombinert med bjørn mellom stilken og spantet som hylsa skal festes i. Ny halejern og vannnagler måtte til.

Einar som hadde Julie på 90-tallet er på besøk og gamle minner ble vekket, her sammen med sin havhest galionsfigur. Gunnar Vollan som er nevøen til båtbyggeren Tormod husker at det ble bygd en «Amerika-båt» når han var liten. Vi ser på bilder av båtbyggerslekta.

Når vi har tatt ut de nederste bord så vi at hylsa ikke var festet med flens til bunnstokken. Det var rett og slett ikke nok gjenge igjen. Vi foret på en eikefjøl som flensen ble tilpasset til.IMG_1807

De nederste 2 omfar er kommet på plass. Vi bruker moderne syrefaste 6mm skruer i stavn og kjøl, de har passe stigning god gjenge for å få feste i tre. Med bruk av disse skruene og forboring forebygger vi også at kjølen sprekker langs kjølnaten. Da det er problemer med å komme til å klinke fra innsiden bruker vi låseskruer istedenfor båtsaum.

Skifte av stevner

IMG_1872

Vi var litt i tvil om vi skulle skifte stavn, men det var rett å ta denne avgjørelsen. Samtidig ble det også avgjort å bytta alle bord. Akkurat i vannlinja var det angrep av pælemark. Det var heller ikke mye igjen av stavnspikrene.

Vi valgte å ta ut bord i heling på en side for å ha dem som mal, på motsatt side rev vi de ut i biter.  Stavnspiker ble bøyd på forhånd for å minske faren for å få sprekk i bord. Men vi gikk over til «Einarmetoden» og skrudde bordene først midlertidig i stavnene.

Spantene i midten av båten er sprukne og noe råten. Bunnstokkene har på 70-tallet vært byttet i forbindelse med havari. Vi bruker krummvokste emner til innveden.

Jeg har fått kontakt med James som var med Julie i Middelhavet i 1956 og fikk tilsendt noen bilder:

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s