Kopibygg av en 100 år gammel elvebåt

elvebåt SBT 1

Saltdalselva hadde en egen elvebåttype. Utgangspunktet er Saltdalsspissa, men elvebåten er tilpasset forholdene med strøm og grunner. Den har ikke kjølbord og kjølen er en veldig bred t-kjøl. Halsen som ligger som vanlig rundt 11 grader går rett i kjølen og er klinket fast. Båten som jeg har lånt fra bygdetunet er registrert bygd 1917/18 og dermed 100 år gammel. Elvebåter er ofte små for å kunne håndteres av en person, denne er bare 11 1/2 fot lang. Elvebåten har kun 4 bord. Båtene ble brukt til laksefiske og til å krysse elva.

Jeg fikk en forespørsel om å bygge en spissbåt som hyttebåt ved en stillegående elv og småvann som er grunne. Kunden likte foreslaget om å bygge en elvebåt som jeg mener vil passe utmerket til behovet.

IMGP0131

Røyset er satt opp. Kjølen er 4 tommer bredd og avsmaler langsetter lott til 2 tommer ved stavnen.  Jeg har spent opp en snor over stavntoppene som referanse hvor jeg tar mål ifra.

IMGP0124

Jeg har fått besøk av Ivar som er båtbygger i minst 4. generasjon. Hvordan gjorde hans far det? Ett av mine spørsmål var om han også brukte loddsnor for å få røyset rett når han tilpasset stavnene. «Nei han hadde jo øyer!»

IMGP0160

Her er 3. omfar kommet på plass. Jo kortere båten er, desto vanskeligere å bygge. Bordene må bøyes krappere på kortere avstand.

Med leddmal finner jeg fram et egnet emne til rong som da felles i skotten.

IMGP0232

Galvanisert listjern til stråkjøl blir montert.

IMGP0243

Smøringen med linolje har begynt. Jeg pleier å smøre mange strøk med linolje før jeg tilsetter tjære.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s