Storreparasjon av MK Hermes II

01-IMGP3469

Kystgruppa Hermes II med Bernhard Strandvoll i spissen henvendte seg sist vår om vi kunne påta oss en større reparasjon på MK Hermes II. Skandferkutteren er bygd i 1017 i Vefsn og har vært hjemmehørende i Troms inntil den kom til Rana i begynnelsen av 90 tallet. For 20 år siden ble fartøyet restaurert, men det viser seg at mye av dette arbeidet nå må gjøres om igjen pga store råteskader.

Vi fikk saget material av godt Saltdalstømmer til 3 ” skipsplank, rekkestøtter og dekksmaterial i vår. Saltdal Kystlag som disponerer sliphallen i Rognanfjæra ville gjerne leie slipplass til Hermes og vi har samarbeid med båtbygger Christer Valstad om arbeidet.

Oppdraget er delvis finansiert med støtte fra Riksantikvaren og tilskudd fra Uni stiftelsen.

02-IMGP33001-IMGP3375I første omgang konsentrerte vi oss om styrebord side. Alle rekkestøtter, og flere planker måtte ut. Støttene som for 20 år ble laget av svensk gran limt sammen til rett dimensjon var rett og slett ferdig. Rederen er forferdet over tilstanden.

Rivearbeid03-IMGP3293

05-IMGP3290Det er bra mye arbeid med riving, plankene er spikret godt og har mange gjennomgående bolter. Vi knekte 3 kubein!

13-IMGP3328Alle rekkestøtter er satt fast med trenagler og dette letter rivearbeidet. Det gjelder å bore ut naglene og trekke støttene opp. Noen spiker fra innsiden gjennom garneringen kunne være irriterende. Mads den nye lærlingen trekker en støtte.

1-IMGP3282De fleste bolter, slik som skandekksboltene prøver vi å ta vare på. De fleste er ok i galvaniseringen og gjengen. De ble satt i med tjære i gjengen og mutterne er overrasende lett å skru opp.

1-IMGP3292soppI baugen var det mest råte, vi fant til og med sjampinjongs. Innerstavn var angrepet av råte og vi skulle først lime inn et større stykke, men fant snart ut at det var rett å skifte heile innerstavn.

innerstavn trekkes opp

innerstavn trekkes opp

Utfordringen var å ikke ødelegge innredningen. Vi klarte det ved å ta ut noen flere halvtvilsomme planker for å komme til stavnboltene.

15-IMGP3334Den nye innerstavn krevde stort 6”tømmer, 12” bredd som jeg heldigvis hadde liggende på lager. Stort tømmer på stor bandsag03-IMGP3355

01-IMGP3337

spunningen tilpasses

12-IMGP3319mattisRekkestøttene kommer opp. Mattis skærer en støtte på bandsaga

 

08-IMGP337311-IMGP3405Sletting av tømmer

 

 

 

10-IMGP3435Planking er kommet godt i gang. 3” planker som er godt steamet blir føyelige. Kiler og båtskruer blir brukt for å få planken bøyd inn og tett inntil naboplanken.

08-Christer svinger storhammerenStorhammaren må til for å banke fylleplanken inn.

12-IMGP3415Spikring med 7 ” skipsspiker

 

 

Christer og Mads snakker om veien videre05-IMGP3450

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s